زمان انتشار:
شنبه 11 شهریور 1402
نحوه تشخیص و بررسی انواع خطاهای سایت
گاهی اوقات یک سایت از دسترس خارج میگردد و به جای صفحه وب سایت، یک خطا به نمایش درمیآید. به عنوان مدیر یک سایت باید در کمترین زمان مشکل سایت را حل نمایید تا به حالت عادی برگردد. چون در این شرایط ممکن است مشتریان زیادی را از دست بدهید. خطای سایت ممکن است به دلیل مشکل در هاست، دامین یا سایر موارد فنی باشد. به همین دلیل برای حل نمودن این دسته از خطاها به یک فرد متخصص نیاز دارید.
در این مقاله قصد داریم تا شما را با رایج ترین خطاهای وب سایت آشنا نماییم و برایتان توضیح دهیم که هر کدام از آنها به چه دلیلی بوجود میآیند و چگونه میتوانید برای رفع آنها اقدام نمایید. شناسایی این خطاها کار سختی نیست زیرا همیشه با پیامهایی همراه هستند که نوع خودشان را مشخص می نمایند.
آشنایی با خطاهای سمت کاربر
سرور در نتیجهی جستجوی کاربران پاسخهای مختلفی را به مروگر ارسال می نماید تا محتوایی را برای کاربر به نمایش بگذارد. گاهی اوقات نمایش نتایج با موفقیت انجام نمی گردد و کاربر با خطاهایی مواجه می گردد. این خطاها به طور کلی در دو دستهی خطاهای سمت کاربر و خطاهای سمت سرور دسته بندی می گردند.
تفاوت آنها کاملا مشخص است. خطاهایی که در سمت کاربر رخ میدهد تمام مربوط به خود کاربر است. به این معنی که مدیر وب سایت در بهینه سازی صفحات سایت خود کم کاری انجام داده است و سایت او در نمایش دچار اشکال گردیده است. برای رفع نمودن آن نیز باید در بخشهای مختلف سایت جستجو نماید تا علت را رفع نماید.
اما خطاهای سمت سرور که شناسهی اول کدهای آن با عدد 5 شروع می گردد، زمانی نمایش داده میشوند، که مشکلی در وب سرور وجود داشته باشد. ممکن است تنظیمات وب سرور دچار اختلال شده باشد و یا اینکه وب سرور توانایی انجام درخواست مربوطه را ندارد.
انواع خطاهای سمت کاربر
-
خطای 400
-
خطای 401
-
خطای 403
-
خطای 404
-
خطای 408
-
خطای 410
در ادامه به تشریح برخی از رایج ترین خطاهای سایت که کاربران با آن روبرو می شوند، می پردازیم.
-
"ERROR 400"
خطای 400 یا خطای "Bad Request" هم یکی از خطاهای رایج سایت است، اما جالب است بدانید که این خطا ربطی به وب سایت ندارد! در واقع اگر با کد 400 روبرو شدید، یعنی چیزی از سمت مرورگر و بهطور کلی اینترنت شما مشکل ایجاد مینماید.
مثلا ممکن است مرورگر شما مشکلی داشته باشد، امکان دارد اتصال اینترنتتان ناپایدار باشد، همینطور ممکن است یک اشکال امنیتی پیش آمده یا اصلا مرورگرتان خراب شده باشد.
برای حل این مشکل:
-
مطمئن شوید آدرس درستی در مرورگر وارد گردیده است.
- کوکیهای مرورگر را حذف نمایید.
- کش "DNS" را حذف نمایید.
- از پایدار بودن اتصال اینترنتتان مطمئن شوید.
-
خطای 401 "Unauthorized"
خطای "Unauthorized" یکی دیگر از خطاهای سمت کاربر است و زمانی رخ میدهد که کاربری بدون آگاهی از نام کاربری و رمز عبور مربوطه (اطلاعات لاگین) بخواهد به منبع یا صفحهای وارد شود و دسترسی داشته باشد. البته نه هر آدرس و صفحهای! تنها برای وارد شدن به صفحاتی که توسط "HTTP Authentication" محافظت میشوند.
این دسته از صفحات تنها برای افراد خاصی قابل نمایش و استفاده است و هر زمان که فردی اطلاعات لاگین صفحه را اشتباه وارد نماید و جز دسته افراد مجاز برای بازدید صفحه نباشد با این خطا مواجه می گردد. شاید با خودتان بگویید که "HTTP Authentication" چه مزیتی دارد و در چه مواقعی از آن استفاده میگردد؟!
گاهی اوقات شما نیاز دارید تا دسترسی برای بخشهایی خاص را تنها برای افراد خاصی آزاد بگذارید و دیگران را محدود نمایید، در چنین شرایطی میتوانید از "HTTP Authentication" استفاده نمایید. برای مثال صفحه پنل ادمین یک وب سایت از این نوع لینکها استفاده مینماید و تنها با وارد نمودن اطلاعات کاربری میتوانند به پنل مدیریتی دسترسی داشته باشند. بنابراین استفاده از لینکهای "HTTP Authentication" یک روش امنیتی مهم می باشد که دسترسیها را محدود می نماید.
رفع خطای 401
برای بر طرف نمودن این خطا میتوانید از سایت خارج شوید و دوباره لاگین نمایید. به احتمال زیاد این خطا رفع می گردد. اگر همچنان خطا رخ داد، آدرس یا "URL" سایت را برسی نمایید، ممکن است که آن را اشتباه وارد کرده باشید.
-
خطای 403 "Forbidden"
خطای 403 بسیار شبیه به خطای 401 است تنها یک تفاوت بسیار کوچک دارد. کاربران زمانی با این خطا مواجه میشوند که دسترسی آنها در یک وب سایت محدود شده باشد. البته باید توجه داشته باشید که این محدودیت دسترسی برای تمامی کاربران است و تنها مدیریت وب سایت به تمام منابع و بخشها دسترسی دارد. در مورد قبلی دسترسی به بخشهایی از سایت برای عدهای آزاد و برای عدهای محدود بود.
اما در این مورد حتی اگر کاربر نام کاربری و رمز عبور را نیز درست وارد نمایید، امکان دسترسی برای برخی از موارد محدود گردیده است. برای مثال طراحان در طراحی سایتهایشان دسترسی به برخی فولدرها و نمایش برخی فایلها را به صورت لیست برای تمام کاربران محدود می نمایند. از این رو اگر کاربر چنین اطلاعاتی را درخواست نماید با این خطا روبهرو می گردد. برای مثال سایتهایی مانند "Google Analytics" برای اینکه به کاربرانی که مجاز نیستند اطلاعات مهم را در اخیارشان نگذارند این خطا را به انها نشان میدهد.
البته گاهی اوقات این خطا به دلیل اینکه یک فرد به تعداد دفعات زیادی پسورد خود راه اشتباه وارد نماید، نیز رخ میدهد. در چنین شرایطی سرور سایت برای برقراری امنیت "IP" این فرد را مسدود می نماید و این شخص با این خطا روبهرو می گردد.
لازم است بدانید که میتوانید برای حفاظت بیشتر از وب سایت خود از خطای 403 استفاده نمایید. به یاد داشته باشید که این روش را میتوان یکی از روشهای بهینه برای جلوگیری از آسیبهای مهم مانند هک شدن و دزدی اطلاعات دانست.
نحوه رفع خطای 403
اگر شما جز آن دسته از افرادی هستید که نباید با این خطا روبهرو شوید و این موضوع خللی در کارتان ایجاد کرده است باید کارهای زیر را انجام دهید.
-
مطمئن شوید که ادرس سایت و یا "URL" را درست وارد نموده اید.
-
نام کاربری و رمز عبور خود را در آدرس مورد نظر برسی نمایید.
- حافظه پنهان یا همان کش مرورگر را پاک نمایید.
- ممکن است واقعا دسترسی به سایت برای شما محدود شده باشد.
-
کوکیهای مرورگر را پاک نمایید.
-
رفع انسداد "IP"
-
سایت را با "VPN" تست نمایید.
مرورگر خود را ببندید و بعد از چند دقیقه دوباره به سایت مراجعه نمایید.
اگر باز هم خطا رفع نشد بهتر است با مدیریت سایت تماس حاصل نمایید.
-
خطای 404 "Page not found"
زمانی که خطای 404 "page not found" را مشاهده نمودید، به این معناست که مرورگر متصل شده است و درخواست شما را به وب سرور ارسال نموده است اما طرف دیگر قادر به پیدا منبع درخواستی نیست؛ در نتیجه مرورگر نمی تواند صفحه وب را بارگیری نماید و شما با پیغام خطای ۴۰۴ مواجه می شوید. در نظر داشته باشید که این خطا همچنین بر سئو سایت شما تأثیر منفی می گذارد. عواملی که موجب می گردند این پیغام را مشاهده نمایید، به شرح ذیل می باشند:
-
لینک صفحه اینترنتی را درست وارد نکرده باشید. (خطای تایپی)
-
دامنه مورد نظر شما وجود نداشته باشد.
-
وارد نمودن لینکهایی که حذف شدهاند.
-
در صورتیکه حجم هاستی که تهیه نموده اید، پر شده باشد، در حالت "suspend" قرار خواهید گرفت که موجب نمایش این خطا می گردد. در این مورد می بایست با پشتیبانی هاست خود در تماس باشید.
چگونه متوجه شویم که سایت ما خطای 404 دارد یا نه؟
برای فهمیدن این موضوع تنها کافی است تا به "Google search console" بروید. البته شرط استفاده از این ابزار این است که مدیر وب سایت باشید زیرا باید اطلاعات دقیق وب سایت را وارد نمایید و احراز هویت نمایید. سپس با فعال نمودن بخش رباتهای گوگل، میتوانید متوجه شوید که ایا صفحات وب سایت شما دارای خطای 404 است یا خیر؟! این رباتها صفحاتی که خطای 404 را دارند را شناسایی می نمایند و به شما اعلام می نمایند. در نهایت باید به بخش "Coverage" مراجعه نمایید و از آنجا صفحات را برسی نمایید.
-
خطای 408 "Request Timeout"
ارور 408 جزو خطاهای مرتبط با کاربر است و هنگامی که کاربر برای ارسال درخواست خود بیش از حد معطل گردد و یا سرور برای پردازش درخواست بیش از حد مشغول باشد خطای 408 اعلام می گردد که سرور پاسخ به موقع را از سمت کاربر دریافت نکرده و زمان انتظار سرور به پایان رسیده است. البته تنها مدت زمان طولانی برای ارسال درخواست نیست که موجب خطای 408 می گردد، گاهی اوقات به خاطر بالا بودن حجم پردازشها در سرور این خطا ظاهر می گردد.
روش حل مشکل "request timed out"
-
هنگام مواجه شدن با این خطا اولین کاری که باید انجام دهید این است که با فشردن دکمههای "CTRL + F5" صفحه وب درخواستی را بروز رسانی نمایید تا از صفحه خطای 408 خارج شده و صفحه وب مجدداً در دسترس قرار گیرد و مجدداً درخواست خودتان را به سرور ارسال نمایید.
-
گاهی اوقات این خطا از سمت سرویس دهنده اینترنت و یا بلاک شدن آدرس "IP" به دلیل قرار گرفتن در موقعیت جفرافیایی خاص به وجود میآید که میتوانید در حالتی که درخواست شما خیلی مهم، امنیتی و حیاتی نیست با استفاده از ابزار تغییر "IP" درخواست خود را با آیپی کشوری دیگر به سرور ارسال نمایید. در انتخاب این حالت دقت کافی را داشته باشید که استفاده از این ابزار در حالتی که قصد استفاده از پرداخت اینترنتی دارید یا اطلاعات مهم و امنیتی در حال ارسال میباشد ، صحیح نمی باشد.
-
خطای 410"Gone"
این خطا هنگامی رخ می دهد که کاربر سعی دارد به منبعی دسترسی پیدا یابد که دیگر در سرور درخواست شده وجود ندارد. به عبارتی، منابع و فایلهای مورد نظر از روی سرور پاک شده اند. تفاوت اصلی خطای 404 و خطای 410 در همین نکته نهفته است:
در خطای ۴۰۴ کاربر از حذف قطعی منبع مورد نظر از روی سرور اطمینان ندارد و به نوعی نمیداند که آیا منبع ممکن است در آینده دوباره در دسترس باشد یا خیر! در حالیکه در خطای 410 مسیر و منبع موردنظر به عمد توسط مدیر سایت حذف شده است. یکی دیگر از تفاوتهای این دو خطا که از جنبه سئو روی سایت موثر می باشد این است که رباتهای موتور جستجو، صفحاتی که با خطای 410 نمایش داده میشوند را زودتر از نتایج جستجو حذف می نمایند، در صورتی که در خطای 404 این طور نیست.